torsdag 18 februari 2010

Torsdagstankar: Unikast hem vinner...?

Ibland undrar jag över varför folk är så fruktansvärt rädda för att att inte vara unika, ha ett unikt hem etc. Ofta läser man i bloggosfären om folk som slänger ut sina prylar "ty varenda kotte har ju såna nu" eller "nu är jag mätt på det eller det, för nu skriver alla om det". Jag måste säga att jag köper en pryl för att jag gillar den och inte beroende på hur många andra som har prylen. Jag har skrivit det förr, jag tar inte inredning på särskilt stort allvar, även om jag tycker det är fruktansvärt kul att omge mig med fina prylar och leta fina fynd på loppis. Huvudorden när jag inreder är att de ska vara roligt, inte kosta särskilt mycket och att jag ska försöka använda mig av redan befintliga saker och ge dem nytt liv, alternativt leta på Blocket och liknande. Visst dreglar jag över dyra designerprylar ibland men jag vete tusan om jag någonsin skulle lägga flera tusen på ex. en lampa. Möjligtvis någon enstaka pryl, men att bygga upp hela sitt hem med det dyraste, senaste, unikaste är inte min grej. Sen hänger jag inte upp mig heller särskilt mycket på trender, även om jag såklart influeras av dem och tycker det är kul att se vad trendgudarna siar. Men om jag nu sen skulle vara så otrendig och följa trenden, vad spelar det för roll? Ett hem ska kännas trivsamt och det gör det om människorna som bor där är avslappnade och inte ser sitt hem som någon utställning som ska konkurrera ut andras hem eller vinna pris som "det mest unika hemmet". Visst är det kul att hitta roliga detaljer till hemmet, jag älskar att hitta små guldkorn som får munnen att le eller hjärtat att slå lite extra hårt, men det får inte gå till överdrift och bli någon sorts tävling. Punkt.

14 kommentarer:

 1. Så bra skrivet! Håller verkligen med dig, men ibland är det svårt kan jag tycka. Man faller lätt för "grupptryck" och speciellt när man kikar i bloggar! Vill verkligen inte att mitt hem ska se ut som alla andras, utan man plockar in lite här och var och hämtar inspiration från alla!

  SvaraRadera
 2. Bra sagt, kan inte göra annat än hålla med! Emkan

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt..Man riktigt känner när man kommer in ett hem som är överstylat att man inte vågar sätta sig i soffan..det är ju inte HEM, utan ngt slags museeum..
  Speciellt nu när barna är små måste de få finnas med överallt..och leka och greja..

  SvaraRadera
 4. Helen (cbaqke på Styleroom)torsdag, 18 februari, 2010

  Du har SÅ rätt....har precis samma inställning!!

  SvaraRadera
 5. Jag håller helt med dig. Det viktigaste är att man trivs hemmma. Jag tycker att det är tråkigt att det har blivit en tävling kring detta, för det märks så tydligt. Speciellt alla som skyltar med sina dyra designsaker och desgin möbler. Ett hem kan vara fint utan att det kostar skjortan // Theres

  SvaraRadera
 6. Håller med dig. För ett tag sedan skrev jag ett blogginlägg om just den köphysteri som vårt samhälle mha media skapat. Att köpa för köpandets skull är ett lite ledsamt fenomen tycker jag. Själv VÄGRAR köpa ny platt tv innan vår vanlig "tjocktv" går sönder, fast att den är stor, tung och ful ;D

  Ha en bra helg mvh Hanna
  http://antligenvilla.blogg.se/

  SvaraRadera
 7. Så sant, så sant!!! Så trött på alla pretantiösa typer som ser ner på oss vanliga människor som har loppissaker, Ikea och andra inredningsdetaljer som inte är superdyr design! Ens hem är ens borg! Man ska ju för helsike trivas och inte ha sitt hem som en utställningslokal där man försöker impa på vänner och bekanta!!!

  SvaraRadera
 8. Kunde inte sagt det bättre själv! Mycket bra skrivet :)

  SvaraRadera
 9. Så bra skrivit!!! Håller med dig till fullo.
  Jag läser bloggar o har en få att få inspiration o feedback. Inte att visa hur unik jag är. Jag skiter fullständigt i att jag härmar andra. Eller härmar o härmar, jag ser ngt snyggt o vill ha likadant. Inget konstigt med det.
  Jag har grejer för att jga gillar det inte för att vara unik.
  Fattar inte när folk säger: nu har jag tagit ned Kakaoplanschen för ALLA har den. Ärligt talat hur många av sveriges hushåll har den egentligen????
  Alla som kommer hem till mig säger: åh vilken fin o ovanlig bild. Tänk vad liten inrednignsbloggosfären är.;)

  kram o lycka till med webshoppen! jag kommer absolut att beställa!!

  SvaraRadera
 10. Livet är för kort för att inte våga välja det man helst vill ha.

  SvaraRadera
 11. Mycket bra skrivet! Kunde inte ha uttryckt mina tankar om ämnet bättre själv. Jag är tokig i inredning, lägger "allt för" många av dygnets timmar på tankar om just inredning, men det är kul att ha något att vila sinnet på... att fundera och drömma... Självklart är inredning bara ytliga ting och inget som ska tas på för stort allvar! Jag ser det mer som ett intresse. Många dras med i statushetsen där det unikaste och coolaste hemmet med flest antal designerprylar vinner.

  Tack för en underbar blogg!!!!

  Kram

  /Malin M

  SvaraRadera
 12. Mén är det verkligen människor som tror det? att deras hem är unika bara för att det innehåller designprylar? det spelar väl ingen roll om det är ikea eller nyaste trender. Allt sitteret i betraktarens ögon. Det är ju oftast dem som dömmer. Jag skulle aldrig få för mig att skylta med mina köp jag visar senaste köpet och hoppas ingen blir provecerad av det. Verkar ju helt galet att tävla om det unikaste hemmet och jag vill tro att det inte existerar.

  LYCKA TILL med nya shoppen ska spana in den nu
  Mvh Hanna

  SvaraRadera