onsdag 11 mars 2009

Lys upp med moln!


Upptäckte för ett tag sedan att det klassiska molnmönstret nu även finns på lampor. Jag gillar detta mönster jättemycket för det är enkelt och tidlöst men samtidigt härligt retro och lekfullt. Och visst, mönstret går snart att finna i vart och varannat hem, men vad gör det egentligen, att vara unik och personlig i sin inredningsstil är ju tydligen inte så unikt längre, då detta verkar vara vad varenda kotte eftersträvar. Råkar man falla för något som är en trend, så är man tydligen ute, för den med stil kör ju sitt eget race och skulle aldrig köpa massproducerat eller likadant som grannen. Unikt hela vägen alltså.
Läste en kommentar på en inredningsblogg om en viss designpryl som blivit ganska hypad i inredningstidningar. Och denne person som kommenterade var innehavare av denna pryl och hade sett densamma i flera magasin på senaste tiden och hade därför förvisat sin egen designpryl in i ett skåp. För när hon köpte denna pryl minsann så var hon nästan ensam om den och nu när hon sett att "halva svenska folket" ägde en likadan (nåja, en aning överdrivet kanske) så ville hon inte längre ha framme sin.
Ja jag tycker nästan det är lite sorgligt att folk blir rädda för att ha vissa saker framme bara för att de råkar överexponeras i inredningssammanhang. Ett exempel är ju Olle Eksells Kakaoplanch vilken jag själv är ägarinna till. Hur många tidningar och bloggar har inte den setts i senaste åren? Många vill jag säga, men inte tycker jag om den mindre för det. Ett annat exempel är ju postern "Keep calm, carry on". Samma sak där, folk tycker det är "sååå trist" att "alla" har en sådan, att de själva sliter ner sin från väggen med rädsla av att inte längre vara unik och personlig. För visst sitter hela ens personlighet i hemmet, eller?
När man var liten handlade allt om att smälta in, passa in i gänget. Man ville ha likadana slitna jeans som kompisen. Samma puffiga gardiner som storasyster. Men nu kämpar man allt vad man kan för att sticka ut i mängden, på alla sätt och vis. Strunta i det, slappna av. Köp den där planchen trots att halva Sverige har en likadan. Jag lovar, du smälter inte ihop till en massa för det och blir ett med de icke stilmedvetna. Stil handlar inte om att sticka ut eller vara så personlig som möjligt, utan om att vara avslappnad i sin stil och inte bry sig om vad andra ska tycka. Så keep calm helt enkelt och bli inte ängsliga när ni ser er "unika" pryl hemma hos någon annan, utan carry on och tänk att livet handlar om så mycket mer än att eftersträva det perfekt unika hemmet!
Molnlamporna förresten finns att käpa här.

7 kommentarer:

 1. Hallåj! Ja de där lamporna är snygga likaså Molnmotivet!!! Håller med helt och hållet i det du skriver, även om man har samma plansh eller samma pryl så ser det ändå inte likadant ut hemma hos någon, även personligheten av de som bor i ett hem avspeglas ju där! Mycket bra skrivet=) Ha det bra, kram emmsan

  SvaraRadera
 2. Underbart bra skrivet!! :D

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig helt! Förstår inte varför man inte skulle tycke om sina saker bara för att andra har det.

  Då är det inte många saker som man "kan" ha framme. Äger båda plancherna själv och som "tur" är så finns det inga i min vänkrets som ens har sett dom innan.
  Visst är det kul att vara ensam om en grej men är man inte det så är det inte hela världen.

  Det är ju lika dumt att inte ha saker framme som man gillar bara för att andra inte gör det. Det är ju ens tycke o smak som styr inredning. Inte bara att vara ensam om allt.

  Tycker jag iaf. Som för övrigt i framtiden vill införskaffa: Laminostol, Bumlinglampa, Elefanttyget fr Svenskt Tenn och en massa annat som "alla" har.;)

  kram på dig

  Ann

  SvaraRadera
 4. Jättebra skrivet! Tycker många gånger att det går till överdrift i jakten på det perfekta hemmet... Livet är ju så mycket mer!
  Hälsn Milla

  SvaraRadera
 5. Väldigt bra skrivet! Det där kan jag störa mig otroligt på. Oftast har man ju inte likadana hem som sina vänner iaf, det e ju bara vi som läser inredningstidningar o inredningstidningar som "härmar" varandra.. känner bara en som är lika intresserad som jag o ja, våra hem ser nästan likadana ut bara för det :)
  kram

  SvaraRadera
 6. Instämmer fullständigt! Vad spelar det för roll om man har några detaljer som "alla" har. Omgivningen de placeras i är ändå aldrig densamma. Nä, jag har framme det jag gillar. Oavsett om "alla andra" har just den prylen eller inte.
  Trevlig vecka!

  SvaraRadera
 7. Håller med. Men sedan kan saker kännas så "vanliga" för att man ser dem i alla bloggar och tidningar medans de i vanliga livet inte alls är det. Kakaoplanschen har jag också men inge jag känner exempelvis. Inte heller Marimekkoblomman som är så utskälld har någon jag känner. Tar man hem något är det för att man gillar det och inte för att det är trendigt även om man förstås bli påverkad och inspirerad.

  SvaraRadera