söndag 9 november 2008

Fars dag - minnen av en far


Idag tänker jag åka och tända ett ljus åter igen på pappas grav. Det är kluvna känslor jag känner när jag sitter där varje gång, bitterhet, sorg men också mycket kärlek.
Jag vet inte om vi uppvaktade vår pappa så många gånger på Fars dag medan han levde. Ringde gjorde vi nog alltid, även om han inte alltid svarade. För så var det, ibland kunde det gå många veckor utan kontakt. Han var nämligen ofta upptagen förstår ni, med sin bästa vän mr Alkohol, och var därför inte alltid så tillgänglig eller så ville vi helt enkelt undvika honom när vänskapsrelationen med flaskan var som bäst. Men alla de gånger när han svek sin bästa vän till förmån för sina tre döttrar, så var vi så lyckliga, och man låtsades inte om det onda som lurade bakom hörnet, man blundade för de halvfulla flaskorna i garderoben, man ville så gärna hoppas att denna gången var det på riktigt, denna gången hade han verkligen sagt upp bekantskapen med sin bästa vän en gång för alla, men likt förbannat några veckor senare så föll han dit igen, och besvikelsen var åter igen ett faktum. Hopp som tänds, för att sedan släckas. De sista åren dök han djupare och djupare ner i flaskan, och kontakterna blev färre och färre. Han blev en "sån där" a-lagare som folks räds på gatan, som satt och söp på parkbänkarna i byn och fick åka ambulans titt som tätt efter att ha somnat i ett dike eller något liknande. Jag skämdes dock aldrig, men visst gjorde det mycket ont, och gör än, att han valde bort oss. Men för att orka gå vidare så får man istället minnas alla de många tillfällen när vi faktiskt hade det roligt och bra, för utan alkohol så var han som nästan vilken pappa som helst, bara att han hela tiden hade en skugga som förföljde honom, en mörk vän som förstörde honom, och till slut tog honom för alltid.
Lite ironiskt nog så kom jag på mig själv att ha köpt en flaska whisky till sambon i fars dag present... Men här hemma är det iallafall måttlighet som gäller.

11 kommentarer:

 1. Den där förbannade alkoholen... Starkt och viktigt det du skriver!

  SvaraRadera
 2. Gud så starkt att skriva och berätta. Jag känner med dig, och vet till viss mån vad du fått uppleva. Tack för dagens inlägg, jag sitter med tårar i ögonen.

  SvaraRadera
 3. Jag får tårar i ögonen när jag läser ditt inlägg... STOR kram till dig och dina systrar. Min pappa är i dag en nykter alkoholist och även om jag var runt 20 år när pappas problem uppdagades kan jag till viss del känna igen mig i det du skriver.

  Tack för ditt personliga och fina inlägg. Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Tack för att du delade med dig av din historia, det är som du säger viktigt att komma ihåg det som var bra. Jag tänker extra på dig idag och många andra som inte har någon pappa.

  Kram Petra

  PS. Tomteklänningen är från Kappahl. DS.

  SvaraRadera
 5. Vilket starkt inlägg, svårt att veta exakt vad man ska skriva så här bara, men tårarna bränner i ögonen på mig för det var förbannat vackert skrivet på ågot sätt... KRAM!

  SvaraRadera
 6. Alltid svårt att kommentera på sådana här inlägg och även svårt med dessa dagar när man ska minnas och fira.

  Känner igen mig så i det du skriver, men min pappa lever ju fortfarande fast jag orkar inte ringa och har inte gjort det på länge. Istället är jag glad över att mina tjejer har världens bästa pappa.

  Skickar en stor kram

  SvaraRadera
 7. Know the feeling. Jag har också varit vid en grav idag. Min pappa var den bästa av pappor. Tyvärr valde han bara fel väg att gå och därför känns dagar som denna så rackarns sura.

  En stor kram från norr kommer. Visst känner du den?

  SvaraRadera
 8. Ett starkt inlägg, och även jag sitter med tårar i ögonen. Jag känner både med dig, och delvis igen mig i det du skriver.
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Åh tack för att du delar med dig av din berättelse!/ad

  SvaraRadera
 10. Ett inlägg som berör - djupt. Kram

  SvaraRadera
 11. Vilket starkt & rörande inlägg du skriver! Tack för att du vågar vara så personlig & ärlig. Det går rakt in i hjärtat. Hoppas att du har haft en skaplig söndag idag med din lilla familj! Tänker på dig! KRAMISAR!

  SvaraRadera