söndag 21 september 2008

Köpstopp

Duktiga Mariakoden har levt efter devisen, "shoppa bara nödvändiga saker", och infört shopstop under ett bra tag nu. Och jag är så imponerad! Läste i senaste Elle Interiör om själva begreppet shopstop, som alltfler bärjar anamma. För även om vi handlar alltmer och mer, så finns det ändå många som börjar tänka till, och faktiskt slutar shoppa helt, just för att det finns viktigare saker i livet, och för att värna om vårt slit och släng samhälle. Jag kan erkänna att jag tills för ett tag sedan shoppade alldeles för mycket, eller iallafall lade pengarna på helt fel saker. Men nu har jag verkligen tänkt om, hedanefter är det kloka och genomtänkta inköp som gäller. Hellre spara ett tag till det jag verkligen vill ha, istället för att som tidigare, inte ha tålamod till det, och köpa ett billigare substitut som jag inte är nöjd med och byter ut efter ett tag ändå. Gick på stan häromdan och kikade i prylaffärer såsom Lagerhaus och Åhlens, och visst fanns suget att stoppa ner lite småplock i korgen, just för att det var såå billigt, men många bäckar små som man säger... Så något riktigt shopstop blir det nog inte härhemma, men däremot en stor förändring när det gäller inköpen, mer eftertänksamhet och klokhet skall ligga bakom dem. Inge mer krafs, inga impulsköp. Tänka nödvändigt, praktiskt och långsiktigt. Känns bra att bli vuxen och komma till insikt, eller vad säger ni =)

10 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med!

  SvaraRadera
 2. Jag har köpstoppat i ett halvår nu. Mitt köpstopp gäller främst kläder och på fem månader köpte jag bara två plagg, jämfört med säkert 10 i månaden som det var förut. Dock har familjen flyttat till större och det är en del inredningsprojekt på gång, men vi räknar med att vara klar med både inredningen och avbetalningen på alla skulder innan jul - så under nästa år ska det bli intressant att se hur mycket pengar vi kan lägga undan.

  SvaraRadera
 3. ja jag är väll inte rätt person att uttala mig egentligen. Handlar alldeles för mycket onödigt. Men har samtidigt börjar tänka till lite och försöker att behärska mig lite:-) Kram/jenny

  SvaraRadera
 4. ja usch jag handlar for mycket, fast jag tycker det gar i perioder. Fast jag forsoker tanka mig for innan jag handlar
  kram
  anna

  SvaraRadera
 5. Det är ett bra steg att tänka till vad man egentligen vill ha eller inte.

  SvaraRadera
 6. Jag vet att jag handlar alldeles för mycket fina prylar och trendiga kläder som alltför ofta inte ens hittar sin rätta plats här hemma. Dessutom suger de rejält med energi hela tiden, så min devis just nu är att "rensa i röran" - (utan feng shui) och starta om med något slags köpstopp kombinerat med eftertänksamhet inför varje nytt inköp.

  Det mest effektiva vore att tvingas flytta till en betydligt mindre boendeyta och verkligen måsta ta tag i antalet prylar, för hur mycket har man inte som helt enkelt bara agerar som överflöd och irritationsmoment?

  Jag tror på trenden och på att missionera trenden!

  Kram Zun

  SvaraRadera
 7. jag har hållt på sedan nyår, först satte jag totalt köpstopp, men ja det var ju lite väl att ta i. sedan var det just alla små "onödiga"spontaninköp som fick stryka med.
  nu funderar jag på om jag behöver saken och vart och varför.

  man känner sig lättare till sinnet!
  kram

  SvaraRadera
 8. Hallå! Från att ha varit en som handlar tok för mycket, har jag också ett litet "köpstopp" eller "tänkaefterköp", dels lägger jag pengarna på renoveringen istället sen började jag tänka efter att jag redan har det mesta som jag vill ha. Eller ah jag kan ju låsas tro det ett tag, blir iallafall billigt att tro det =)
  Ha det bra

  SvaraRadera
 9. Jag köper också på tok för mycket småkrafs...skulle behöva tänka efter lite mer innan jag handlar!

  Men jag har dragit ner ändå sista månaderna på det där onödiga.
  Nu köper jag det jag ABSOLUT vill ha.
  Men visst! Ytterligare ett eller ett par steg skulle jag kunna gå!

  Och spara till den där nya soffan, tvbänken och lampan jag så gärna vill få till vardagsrummet!!

  Vi ska ju renovera flera rum här hemma, och slantarna behövs till detta, så from nu är det verkligen eftertanke som behövs!!

  Susanne

  SvaraRadera
 10. Gillar din filosofi och ska försöka tänka till lite mer själv. Just nu är det utrensning och sälja på blocket och undvika oplanerade inköp som gäller. Vi får se hur det går...

  SvaraRadera